Zeg JA bij dementie Voor echt contact bij dementie

De Methode: 'Zeg JA bij dementie'

In de training ‘Zeg JA bij dementie’ leer je om op een persoonsgerichte en positieve manier echt contact te maken met mensen met dementie. Je leert dit aan de hand van de door ons ontwikkelde  S.P.E.E.L.S methode, die gebaseerd is op technieken uit het improvisatietheater.

Een verrassende, interactieve training waarmee we je praktische contact-technieken leren aan de hand van de S.P.E.E.L.S. methode. Een benaderingswijze die past binnen belevingsgerichte zorg en de uitgangspunten van Positieve Gezondheid. Echt contact maken is een basisbehoefte, ook voor mensen met dementie. Het leren van de S.P.E.E.L.S. methode resulteert in gelijkwaardig contact, een positief gevoel en makkelijkere aansluiting bij de wensen en behoeftes van de persoon met dementie. Dit maakt het contact voor zowel de persoon met dementie als degene die de S.P.E.E.L.S. methode toepast prettiger en minder belastend. 

De S.P.E.E.L.S. methode is opgebouwd uit zes pijlers die belangrijk zijn in contact bij dementie en die hun oorsprong vinden in samen improviseren. Elke letter staat voor een vaardigheid. 

De training ‘Zeg JA bij dementie’ leert je op een andere
manier contact te maken.

Dementie & improvisatietheater

Freya, de initiatiefneemster van ‘Zeg JA bij dementie’, werkte jaren in de ouderenzorg, onder andere met mensen met dementie. Daarnaast was zij veel bezig met improvisatietheater. Een theatervorm waarbij de scenes ter plekke bedacht worden. Zonder script stappen de acteurs het podium op om elkaar in het moment te vinden en samen een verhaal te creëren. 

Veel mensen denken dat improvisatietheater gaat om grappig zijn. Dat is niet zo. Het draait om contact maken. Net zoals bij mensen met dementie. 

Deze twee op het eerste gezicht zo totaal verschillende dingen, improvisatietheater en het contact maken met iemand met dementie, blijken veel overeenkomsten te hebben. 

De training ‘Zeg JA bij dementie’ maakt gebruik van vaardigheden en technieken uit het improvisatietheater, waarbij de theaterkant niet van toepassing is, maar het juist om de contact kant gaat. 

Daarbij is de training naast leerzaam, ook speels en luchtig, want dementie is al zwaar genoeg en leren gaat nou eenmaal het beste op een plezierige en speelse manier. 

Is jouw contact S.P.E.E.L.S.?

De training ‘Zeg JA bij dementie’ leert zorgprofessionals de S.P.E.E.L.S.-methode in te zetten in de praktijk. 

Deze methode is bedacht en ontworpen door Flach en Van de Pol in 2019 en verwerkt de vaardigheden en technieken uit het improvisatietheater naar het contact maken met iemand met dementie.

Model van het begrip SPEELS
Wil je meer weten?

Wil je meer weten over deze training en wat we voor je kunnen betekenen?
Neem dan contact met ons op, we vertellen je er graag meer over.