Incompany training
Zeg JA bij dementie
voor meer zorgplezier
Een interactieve training
In deze interactieve communicatietraining leren zorgprofessionals en mantelzorgers hoe ze in de zorg voor mensen met dementie soepeler kunnen omgaan met weerstand en onbegrip zonder kostbare tijd te verliezen.
Dit leer je in Zeg Ja bij dementie
In de training krijg je inzicht in je eigen manier van zorg verlenen en communiceren bij mensen met dementie. Je leert hoe je door mee te bewegen écht contact maakt en onderhoudt. Door altijd de persoon met dementie centraal te stellen zal je op minder weerstand of onbegrip stuiten, en loopt de zorg soepeler.
Je gaat vooral oefenen, spelen en reflecteren in de training, dat is de beste manier om te leren. Daarnaast leggen we steeds de verbinding met jouw eigen werk- en zorgervaringen.
De training is gebaseerd op onze SPEELS-methode
In de SPEELS-methode hebben we een aantal praktische contacttechnieken gebundeld, afkomstig uit het improvisatietheater. Dementiezorg en improvisatietheater lijken namelijk veel op elkaar: in beide draait het om contact maken met anderen en daarbij openstaan voor het onverwachte.
Resultaten
Voor wie
Of je nu mantelzorger bent, zorgprofessional of zorgvrijwilliger: zorgen voor mensen met dementie kan lastig zijn. Je stuit op agressie of onbegrip, en de werkdruk is hoog. Soms heb je het gevoel dat je tijd tekortkomt (of zélf tekortschiet) – ondanks je goede wil en inzet. Als dit herkenbaar is voor jou (of je medewerkers), dan is de training Zeg JA bij dementie dé oplossing.
Je ontdekt jouw eigen manier van zorg verlenen en leert hoe je, door écht contact te maken, mensen met dementie precies de zorg kunt geven die ze willen en nodig hebben. Zo buig je weerstand om, win je tijd en heb je meer plezier in je werk.
Wil jij als mantelzorger of zorgprofessional als individu deze training volgen?
Kijk dan bij onze open training Zeg JA bij dementie.
Wat anderen vertellen
Aad, Saar aan huis
“Wat een geweldige informatie-ochtend was het! Vanaf het begin wisten deze mensen je te boeien met informatie over dementie. Heel even over het ontstaan in de hersenen, maar vooral heel veel over wat je wel en niet moet doen in contact met iemand met dementie. Dit werd op zo’n informatieve, ludieke wijze en soms met een theatrale performance gebracht dat je zelfs na drie uur niet het idee had, van nu is het genoeg.
Met een woord, geweldig/fantastisch! Had het niet willen missen.”
Lilian, Facet
"De training ‘Zeg JA bij dementie’ gegeven door Hanneke en Freya viel bijzonder in de smaak en leverde ook veel lachsalvo's op. In die zin was het zowel heel zinvol als ook heel ontspannend. Hanneke en Freya bedankt!"
Sibylla, Het Andere Wonen
"De training laat op een hele doeltreffende en interactieve manier zien wat een mens met dementie beleeft, ervaart en wat er gebeurt gedurende de dag. Met heel veel humor doe je spellen en oefeningen, deze helpen bij de bewustwording en bekwaam zijn om ons gedrag aan te passen aan onze bewoners. Niet andersom. En dat precies is een belangrijke pijler van de visie van Het Andere Wonen. Dank dames voor deze mooie training en we gaan het meenemen in ons werk."
Programma
Deze training maakt jou een betere zorgverlener. Hoe we dat zo zeker weten? Omdat jij het hart op de juiste plek hebt en wij de juiste tools geven. Die combi maakt dat jij jouw communicatie en zorg bij mensen met dementie stap voor stap kan verbeteren.
In de training ga je vooral spelen en oefenen. Zo krijg je inzicht in jezelf en je handelen, en de effecten daarvan op anderen. Door spelend te ervaren voel je dat de aanpak van SPEELS werkt. Je merkt dat de nieuwe vaardigheden je steeds makkelijker afgaan.
In het nagesprek verbinden we de speelse oefeningen met de praktijk van alledag. Hoe kun je SPEELS bij jou op de werkvloer toepassen? Hoe ga je er bij jouw persoon met dementie mee aan de slag?
Wat maakt deze training zo belangrijk?
Voor mensen met dementie is het belangrijk dat zij zich gezien en gehoord voelen. Dat zij het gevoel hebben dat ze meedoen en meetellen. Dat ook hun leven betekenisvol blijft. Door te kijken wat mensen met dementie willen en nodig hebben, zal er meer begrip voor hun gedrag zijn.
Door deze training wordt het werk voor zorgprofessionals en mantelzorgers minder zwaar. Praktische zorgtaken vragen minder tijd. De werkdruk wordt minder. Terwijl het contact met de mensen met dementie alleen maar leuker wordt.
Na afloop van de training:
Een interactieve training
In deze interactieve communicatietraining leren zorgprofessionals en mantelzorgers hoe ze in de zorg voor mensen met dementie soepeler kunnen omgaan met weerstand en onbegrip zonder kostbare tijd te verliezen.
Minder werkdruk, meer zorgplezier dankzij SPEELS
De training gaat niet over omgaan met de ziekte dementie. De training gaat over contact leggen en houden met de méns met dementie. Dat kan alleen door op hem of haar te blijven afstemmen.
Let op: het aanleren van nieuwe vaardigheden en technieken vraagt tijd en inzet. Om het meeste uit deze training te halen, is blijvende aandacht op SPEELS nodig.
Maatwerk
Deze training in het beter omgaan en communiceren met mensen met dementie bieden wij aan als in-company maatwerktraining voor professionals en vrijwilligers in de zorg en mantelzorgorganisaties.
De basistraining duurt 6 uur, een verkorte versie van 1 dagdeel (max 4 uur) is ook mogelijk.
Een extra dagdeel voor reflectie, feedback en oefenen is aanbevolen.
Aantal deelnemers: minimaal 8 en maximaal 16 personen.
Investering
Voor een incompany training van 6 uur is het tarief € 1.995 exclusief btw.
Elke training is maatwerk. We maken de training graag passend voor jouw team. Zijn er meer dagdelen nodig of wil je liever de verkorte training, dan rekenen we een passend tarief.
Voor particulieren / mantelzorgers geldt een ander tarief.
Heb je interesse? Neem dan zeker contact met ons op. We spreken de mogelijkheden graag met je door.
JA maakt je zorgtaak zoveel leuker (en waardevoller!)
Of wil je graag dat jullie zorgmedewerkers met SPEELS gaan werken?
Neem gerust contact op. We vertellen je graag meer.
Training 'Liefde wordt niet vergeten' ‘Een Zeg JA benadering bij dementie, intimiteit en seksualiteit.’
Liefde, intimiteit, seks, het is voor mensen met dementie vaak net zo belangrijk als voor mensen zonder dementie. Misschien soms zelfs belangrijker. En toch wordt er nauwelijks over gepraat in de zorg. Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat oudere mensen, laat staan mensen met dementie, geen intimiteit of seks meer willen of nodig hebben, maar dit is een fabel!
Liefde, intimiteit en seks zijn basisbehoeftes die iedereen heeft, een leven lang. We hebben het nodig om te verbinden en bestaansrecht te hebben.
Taboe doorbreken
“Maar dat is te gênant!”
“Hihihi, euhm….”
“Moet ik dan bij de intake vragen of iemand nog seks heeft?”
Nee het is niet gênant of om te giechelen. En ja, dit moet zeker een onderwerp zijn die besproken wordt, al dan niet bij de intake.
Maar hoe dan? Hoe maak je een onderwerp waar veel taboe op rust bespreekbaar? Hoe kun je als team intimiteit net zo gewoon laten zijn als wassen, eten en plassen?
Met onze training Zeg JA bij dementie en intimiteit halen we liefde, intimiteit en seks uit de taboesfeer. Op een luchtige en prikkelende manier gaan we met jouw team in gesprek. Welke behoeftes hebben mensen met dementie? Welk gedrag kun je verwachten als iemand deze behoeftes niet kan vervullen? Hoe kijkt het team naar dit onderwerp. Waar zitten de taboe’s en hoe kun je die doorbreken? Welke mogelijkheden zijn er?
Hoe kun je als zorgprofessional intimiteit bespreekbaar maken? Hoe doe je dat met privacy? En hoe ontwikkel je een menselijke en professionele houding over een onderwerp dat snel schaamte en rode wangen oproept?
Deze training duurt 3 uur en is een vervolg op de basistraining Zeg JA bij dementie.
Als het team deze basistraining nog niet heeft gevolgd, dan kan er een combinatie worden geboekt. Deze duurt 6 uur. Het eerste deel van de dag krijgen de deelnemers een beknopte versie van de basistraining en het tweede deel gaan we verder met de training Dementie en intimiteit.