Training Zeg JA bij dementie zorgt voor meer zorgplezier

Een interactieve training

In deze interactieve communicatietraining leren zorgprofessionals en mantelzorgers hoe ze in de zorg voor mensen met dementie soepeler kunnen omgaan met weerstand en onbegrip zonder kostbare tijd te verliezen.

 • Leg écht contact met jouw persoon met dementie.
 • Speel in op wat hij of zij wil en nodig heeft.
 • Win tijd en vergroot je werkplezier!

Dit leer je in Zeg Ja bij dementie

In de training krijg je inzicht in je eigen manier van zorg verlenen en communiceren bij mensen met dementie. Je leert hoe je door mee te bewegen écht contact maakt en onderhoudt. Door altijd de persoon met dementie centraal te stellen zal je op minder weerstand of onbegrip stuiten, en loopt de zorg soepeler.

Je gaat vooral oefenen, spelen en reflecteren in de training, dat is de beste manier om te leren. Daarnaast leggen we steeds de verbinding met jouw eigen werk- en zorgervaringen.

De training is gebaseerd op onze SPEELS-methode

In de SPEELS-methode hebben we een aantal praktische contacttechnieken gebundeld, afkomstig uit het improvisatietheater. Dementiezorg en improvisatietheater lijken namelijk veel op elkaar:  in beide draait het om contact maken met anderen en daarbij openstaan voor het onverwachte.

 • Start met JA.
 • Plan niets.
 • Een vraag veranderen in een aanbod.
 • Erken de realiteit van de ander.
 • Luister naar de emotie achter de woorden.
 • Stralend falen.
Resultaten
 • Je ziet beter wat jouw persoon met dementie wil en nodig heeft.
 • Jullie contact wordt leuker en zinvol.
 • Praktische zorgtaken kosten minder tijd.
 • Je vindt creatieve manieren om contact te maken.
 • Je kunt boosheid en onbegrip positief ombuigen.
 • Je ervaart minder werk- en tijdsdruk.
Voor wie

Of je nu mantelzorger bent, zorgprofessional of zorgvrijwilliger: zorgen voor mensen met dementie kan lastig zijn. Je stuit op agressie of onbegrip, en de werkdruk is hoog. Soms heb je het gevoel dat je tijd tekortkomt (of zélf tekortschiet) – ondanks je goede wil en inzet. Als dit herkenbaar is voor jou (of je medewerkers), dan is de training Zeg JA bij dementie dé oplossing.

Je ontdekt jouw eigen manier van zorg verlenen en leert hoe je, door écht contact te maken, mensen met dementie precies de zorg kunt geven die ze willen en nodig hebben. Zo buig je weerstand om, win je tijd en heb je meer plezier in je werk.

e-book Zeg JA bij dementie en de SPEELS-methode

We hebben onze SPEELS-methode voor je samengevat in een handig e-book. 
Hierin lees je nog meer over onze training en de methode. 
Helemaal gratis. En zonder dat je een e-mailadres hoeft achter te laten.
Download hier jouw e-book.

Wat anderen vertellen
Zeg ja bij dementie wat anderen vertellen

Susan de Wit

"Freya en Hanneke vullen elkaar perfect aan tijdens de training. Freya brengt met haar aanstekelijke energie de groep letterlijk en figuurlijk in beweging. Hanneke weet heel goed een brug te slaan tussen de speelse oefeningen en de werkvloer. Deze combinatie zorgt voor een leerzame en leuke training."

Programma

Deze training maakt jou een betere zorgverlener. Hoe we dat zo zeker weten? Omdat jij het hart op de juiste plek hebt en wij de juiste tools geven. Die combi maakt dat jij jouw communicatie en zorg bij mensen met dementie stap voor stap kan verbeteren.

In de training ga je vooral spelen en oefenen. Zo krijg je inzicht in jezelf en je handelen, en de effecten daarvan op anderen. Door spelend te ervaren voel je dat de aanpak van SPEELS werkt. Je merkt dat de nieuwe vaardigheden je steeds makkelijker afgaan.

In het nagesprek verbinden we de speelse oefeningen met de praktijk van alledag. Hoe kun je SPEELS bij jou op de werkvloer toepassen? Hoe ga je er bij jouw persoon met dementie mee aan de slag?

Wat maakt deze training zo belangrijk?

Voor mensen met dementie is het belangrijk dat zij zich gezien en gehoord voelen. Dat zij het gevoel hebben dat ze meedoen en meetellen. Dat ook hun leven betekenisvol blijft. Door te kijken wat mensen met dementie willen en nodig hebben, zal er meer begrip voor hun gedrag zijn. 

Door deze training wordt het werk voor zorgprofessionals en mantelzorgers minder zwaar. Praktische zorgtaken vragen minder tijd. De werkdruk wordt minder. Terwijl het contact met de mensen met dementie alleen maar leuker wordt.

Na afloop van de training:
 • Kan jij werken volgens onze beproefde SPEELS-methode.
 • Ervaar je hoe leuk het is om JA te zeggen.
 • Kan je meteen aan de slag met deze nieuwe praktische vaardigheden.
 • Kijk je positief op de zorg voor mensen met dementie.
 • Stel je de persoonlijke beleving van mensen met dementie centraal.
 • Ben je in staat om gelijkwaardig contact met hen te maken.
 • Kan je beter aansluiten bij hun wensen en behoeftes.
 • Ervaar je minder weerstand in de zorg voor mensen met dementie.
Minder werkdruk, meer zorgplezier dankzij SPEELS

De training gaat niet over omgaan met de ziekte dementie. De training gaat over contact leggen en houden met de méns met dementie. Dat kan alleen door op hem of haar te blijven afstemmen.

Let op: het aanleren van nieuwe vaardigheden en technieken vraagt tijd en inzet. Om het meeste uit deze training te halen, is blijvende aandacht op SPEELS nodig.

Maatwerk en open inschrijving

Deze training in het beter omgaan en communiceren met mensen met dementie bieden wij aan als in-company maatwerktraining voor professionals en vrijwilligers in de zorg en mantelzorgorganisaties.

De training duurt minimaal 1dagdeel (4 uur).
Een extra dagdeel voor reflectie, feedback en oefenen is aanbevolen. 
Aantal deelnemers: minimaal 8 en maximaal 18 personen.

Investering

Voor een incompany training van 1 dagdeel (4 uur) is het tarief € 1.195 exclusief btw. 
Elke training is maatwerk. We maken de training graag passend voor jouw team. Zijn er meer dagdelen nodig, dan rekenen we een passend tarief.

Voor particulieren / mantelzorgers geldt een ander tarief.
Heb je interesse? Neem dan zeker contact met ons op. We spreken de mogelijkheden graag met je door. 

JA maakt je zorgtaak zoveel leuker (en waardevoller!)

Of wil je graag dat jullie zorgmedewerkers met SPEELS gaan werken?

Neem gerust contact op. We vertellen je graag meer.

Wat wij ook doen