Freya & Hanneke op de bres
voor beter contact bij dementie

Zeg Ja bij dementie: Beter contact bij dementie

Wij zijn Freya Flach en Hanneke van de Pol. We werken allebei al lange tijd in de zorg voor mensen met dementie.
Wij zetten alles op alles om de zorg dementievriendelijker te maken. Voor álle betrokkenen.
Maar vooral voor de mensen met een haperend brein. Want ook zij hebben het recht om gezien en gehoord te worden.
En zeker ook voor de zorgprofessionals en mantelzorgers die zich inzetten voor dementie: het is belangrijk dat hun zorgtaken lichter en leuker worden.

Hanneke van de Pol

Ik ben, samen met Freya, oprichter van Zeg JA bij dementie. Als verpleegkundige in verpleeghuizen, en vooral als wijkverpleegkundige, heb ik veel ervaring in het werken met mensen met dementie. Ik studeerde Gezondheidspsychologie en ben ook gediplomeerd coach. Mijn missie is: meer werkplezier in de zorg! Daarom ontwikkelde ik de SPEELS-methode. Een van de onderdelen is: Verander een vraag in een aanbod.
Dat werkt zo: 

Mevrouw Van Eden was een deftige dame met dementie. Ooit runde ze haar eigen kapsalon. Ze wist dat ze Alzheimer had en was een ster in het verbloemen van de gevolgen ervan. Doordeweeks ging ze naar de dagbesteding. In het begin vroeg ik haar wat ze gedaan had. Meestal zei ze dan iets vaags als: ‘Nou, van alles. Een beetje van dit en een beetje dat.’ Die gesprekjes liepen nooit echt lekker. Ik zag dat ze paniekerig werd doordat ze het gevoel had dat ze tekortschoot met haar antwoord. Eigenlijk liet ik haar met mijn ‘moeilijke’ vragen elke keer falen!

Toen ik dat eenmaal doorhad, ging ik eerst spieken in het dossier van de dagbesteding. Zo wist ik al wat ze had gedaan. Ons gesprek begon ik dan bijvoorbeeld zo: ‘Ik las dat u gisteren bent wezen bloemschikken en dat u een prachtig boeket heeft gemaakt.’ Daarna herinnerde ze zich soms wat ze had gedaan. Of er kwam iets anders naar boven waar ze enthousiast over doorging. Zij kreeg zo alle ruimte om te vertellen wat ze nog wél wist en had niet meer het gevoel dat ze faalde. Daardoor werd ons contact gelijkwaardig. Zij kon steeds meer ontspannen en ik haalde er veel meer voldoening uit. We hebben heel wat afgelachen samen.

Hoe anderen met Hanneke werkten

Zeg ja bij dementie wat anderen vertellen

Nina Vlastra

"Hanneke is zeer bedreven in waar ze voor staat. Enthousiast en oprecht."

Zeg ja bij dementie wat anderen vertellen

Marcel Wagenaar

"Ik ken Hanneke als een daadkrachtige persoon die denkt in oplossingen. Hanneke is direct en concreet in haar communicatie en haar positieve kritische houding nodigt uit tot inspiratie en motivatie."

Freya Flach

Ik heb samen met Hanneke de basis gelegd voor Zeg JA bij dementie. Ik werkte lange tijd als welzijnsmedewerker in een woonzorgcentrum voor mensen met dementie. Daarnaast volgde ik de opleiding tot improvisatieacteur en improvisatietrainer en startte ik mijn bedrijf Go! Impro. Hierin geef ik trainingen en workshops waarmee ik spelenderwijs de wereld wil veranderen. Ik kijk graag naar wat er wél kan in de zorg! Daarom ontwikkelde ik met Hanneke de SPEELS-methode. Een belangrijk onderdeel daarin is: Erken de realiteit van de ander.
Dat doe je bijvoorbeeld zo: 

Ik ben op bezoek bij oma. We drinken thee en eten koekjes. Op het dressoir staat een tekening van een molen, die ze zelf op de knutselclub gemaakt heeft. Ineens begint oma te vertellen over de lange wandeling die ze gisteren met opa heeft gemaakt. Het was prachtig weer en opa ging vissen. Zij had genoten van het zonnetje en de bloesem in de bomen. Maar opa is al een hele tijd overleden, zijzelf kan nog geen tien meter lopen en gisteren regende het pijpenstelen.

Toch corrigeer ik oma niet. Ze klinkt blij en ontspannen. Liefdevol praat ze over mijn opa. Waarom zou ik deze sfeer bij haar verpesten? Als ik haar zou corrigeren en verbeteren, is ze dat na een paar minuten toch weer kwijt. Net als haar blije en ontspannen gevoel van dit moment. En het moment van nu is het enige moment waarin oma leeft. Dus laat ik het zo. Ik erken háár werkelijkheid. Vraag door naar de middag met opa. We halen samen herinneringen op aan iemand van wie we beiden houden.

Bij het weggaan pak ik de tekening op. Die van die molen. Achterop heeft de welzijnsmedewerker geschreven ‘Eerste ontmoeting tussen mevrouw Goris en haar man, bij de molen van Schiedam’.

Wat anderen over Freya vertellen
Zeg ja bij dementie wat anderen vertellen

Marjolein Nedermeijer

"Freya is een vrolijke en enthousiaste trainer. Met veel verschillende oefeningen weet ze je de hele training te boeien en veel te leren."

Zeg ja bij dementie wat anderen vertellen

Sacha Jacobs

"Freya kan mensen heel goed enthousiasmeren! Mensen laten geloven in hun eigen kunnen. Het positieve willen en kunnen zien."

Zeg ja bij dementie wat anderen vertellen

Annebelle Kools

"Freya brengt lucht, licht en kleur. Met energie en grensverleggend enthousiasme. Ze durft mensen mee te nemen buiten de lijntjes, hokjes, of waar ze dan ook in zitten."

Volg ons via social media

Op Instagram en LinkedIn delen we, natuurlijk met humor, filmpjes over echt contact met jouw persoon met dementie.